Sarria

Que Facer

Que Facer

Se falamos de comer ben, falamos de Sarria

Se falamos de “ben comer”, falamos de Sarria

Sarria goza de merecida sona entre as localidades do interior de Galicia, tanto pola calidade dos seus produtos naturais, como pola esmerada preparación dos mesmos nos numerosos establecementos hostaleiros de todas as categorías, que cunha boa relación calidade – prezo, converten á vila de Sarria nun dos puntos de referencia á hora de falar do “ben comer”.

Somos un dos lugares punteiros en produción de carnes de porcino entre as que se encontra o porco Celta. Esta raza autóctona, ata agora eclipsada polo porco ibérico e a cal foi recuperada recentemente xa que a partir dos anos 50 estaba practicamente en extinción, é a única de todas as razas porcinas que se cría en total liberdade, feito que inflúe na súa carne.

Melosa, tenra, saborosa...son algúns dos adxectivos que podemos atribuírlle a este manxar cárnico, ideal na elaboración de embutidos, e excelente para calquera preparación e cocción.

Falar de chourizo e lacón “de Sarria” é dicir “calidade”. A produción realízase seguindo procedementos artesanais; estes produtos poden ser adquiridos durante todo o ano nos diferentes establecementos dedicados a esta produción tales como fábricas de embutido e carnizarías, así como noutros establecementos comerciais.

Dicir que a carne de porco celta pódese degustar todos os anos na “Festa do Porco Celta”: xornada de exaltación do cocido do “porco Celta”. É organizada pola Asociación de Hostaleiros da comarca de Sarria, “Serra do Édramo”, coa colaboración do Concello de Sarria e os restantes da Comarca.

A carne de tenreira (“tenreira galega´”) ten renome en todo o país, non hai que esquecer que en toda a comarca a gandería é o motor económico principal e os pastos son de grande calidade. Destaca a cría da raza “rubia galega”, de sabor intenso, único e inigualable, recomendando para a súa degustación calquera dos nosos establecementos, o seu aroma e sabor embelesará padais exquisitos e exixentes. Salientar que nos últimos anos estanse recuperando outras razas autóctonas como a cachena, caldelá, limiá, frieiresa e vianesa.

Relacionado ca produción cárnica, mencionar como pratos típicos da nosa cociña o lacón con grelos, embutidos tradicionais como chourizo ou chicharros prensados, cocido e caldo galego, carne “o caldeiro” (carne cocida nun caldeiro, aliñada con aceite, sal e pemento), callos á galega, chuletón e entrecot de tenreira, churrasco de tenreira e porco, e empanada de carne e iscos, entre outras delicias. Dicir que as empanadas de Sarria, como o pan, destacan gastronómicamente pola súa elaboración artesanal, e tamén pola variedade dos seus recheos, tanto de carne como pescados (atún, bacallau, xoubas...) e mariscos (zamburiñas) ou polbo, xunto cunha base de cebola e pemento. A empanada é un produto moi demandado na zona tanto para os sarriáns como para os visitantes da vila. A destacar o Primeiro Museo do Pan, inaugurado en 2012 pola Panadería Pallares, profesionais con máis de 140 anos de antigüidade, onde o visitante gratuitamente non só poderá coñecer o proceso de fabricación senón que poderá contemplar pezas artesanais antigas e interesantes.

Por outra parte, a horta de verduras propias da zona son os grelos, verzas, repolo ou patacas, vexetais que acompañan estes pratos típicos como o cocido ou o caldo.

En canto ao “polbo á feira”, como en toda Galiza, é un dos emblemas da nosa cociña. Os postos das polbeiras, tanto nas feiras que se celebran os días 6, 20 e 27 de cada mes, como nos establecementos fixos, conseguen darlle a este cefalópodo o punto que só se logra nas terras do interior, sexa para comelo con pan ou acompañado de cachelos, e regado cos viños das ribeiras do Sil e do Miño tan saborosos eles.

Mencionar que na comarca de Sarria existen varios cotos de caza, a destacar a perdiz, o corzo e o xabarín, produtos logo empregados na nosa cociña de tempada, acompañados por exemplo de castañas, outro produto típica da zona no outono. Aproveitando a nosa hidrografía, dicir que as troitas e anguías tamén forman parte da nosa cociña tradicional.

Por último mencionar os nosos pratos de sobremesa, como filloas, freixós, roscón, melindres, tartas de améndoa, castañas ou noces, da que destacaremos a Tarta de Sarria, larpeira, leite frita, Santitos de tempada, bombóns temáticos e o queixo con marmelo. Sarria conta cunha empresa elaboradora de queixos onde as súas especialidades son a fabricación de queixo e leite condensada “Denominación de Orixe Protexida Queixo de Tetilla”, de feito, gañou o certame internacional World Cheese Awards o premio polo mellor queixo pola súa tetilla no ano 2014. Tamén temos que facer referencia, no ámbito lácteo, da expendería pioneira na comarca de venda de leite fresca que naceu hai pouco.

XXIII Feira de San Lázaro

  • Datas: Sábado 7 e domingo 8 de abril de 2018.XXIII Feira de San Lázaro
  • Localización. Rúa do Porvir (coñecida tamén como rúa dos anticuarios por atoparse a maioría de tendas de antigüidades) e Rúa Marqués de Ugena. O recinto feiral ubicase ase a 300 metros do casco histórico de Sarria e do paso do Camiño Francés.


Trátase dun mercado urbano cunha zona de exposición ao aire libre en jaimas de aproximadamente 800m2, que engloba coleccionismo e antigüidades. Nel pódense atopar obxectos de todo tipo, pezas de colección, antigüidades, xoias, libros, discos, mobles de diversos estilos, obxectos etnográficos, arte e  todo tipo de obxectos de decoración. A oferta amplíase con actividades culturais e artísticas as cales se detallan a continuación:

 

Centro de Referencia de Antigüidades e Restauración
Avda. da Mercé, 8  27600 Sarria (Lugo)

correo electrónico:

Este enderezo de correo está a ser protexido dos robots de correo lixo. Precisa activar o JavaScript para velo.

 

triptico_feria_anticuarios_2018.pdf

 

 

Feiras, festas e eventos

Xa no século X documéntanse feiras xunto á desaparecida ermida de Santiago do Mercado, e máis adiante xunto á Fortaleza. En 1487, os Reis Católicos concederon á Pobra de Sarria o beneficio dunha Feira Franca Anual.

Son as súas herdeiras as mensuais, FEIRA do 6 ( desde 1890), FEIRA do 20 (desde 1820) e FEIRA do 27 (desde 1946). Ademais de feirantes ambulantes e da exhibición e venda de gando, pódese degustar o polbo á feira e outros manxares nos pendellos e ademais en postos ambulantes e nos establecementos de polbo da vila.

XANEIRO – FEBREIRO.

Festa do Porco Celta.

Esta xornada de exaltación do “cocido de porco celta” (raza de porcino autóctona) celébrase en fin de semana, quince días antes do Entroido. A organización corre a cargo da Asociación de Hostaleiros da Comarca “Serra do Edramo”, coa colaboración do Concello de Sarria e dos restaurantes da Comarca.

FEBREIRO – MARZO

Entroido.

O Domingo de Entroido celébrase un desfile de comparsas e carrozas que percorren as rúas da vila. En Louseiro e en Sarria, o luns, teñen lugar bailes de disfraces, ademais dos que se organizan diversos establecementos a Sociedade A Unión e asociacións, con programación de copiosas ceas.

MARZO – ABRIL

Semana Santa.

Procesións da Burriña, “Vía Crucis”, “Santo Enterro” e “Virxe da Soidade”.

ABRIL.

Feira de Antigüidades de San Lázaro.

Ten lugar a primeira fin de semana do mes de abril na rúa do Porvir. É un mercado de mobles antigos de diversos estilos, obxectos antigos de decoración, coleccionismo e todo tipo de antigüidades, complementado con exposicións artísticas, talleres e xornadas de portas abertas nos establecementos.

MAIO.

Feira de San Cidre Labrador.

Data variable. Exhibicións de gando vacún, porcino, cabalar, etc., mercado de produtos tradicionais e maquinara agrícola, concursos de enganche de cabalos, degustación de produtos típicos, artesanía, etc.

MAIO – XUÑO.

Corpus Christi.

É a Festa Oficial do Concello de Sarria. Celébrase o domingo seguinte ao xoves de Corpus. Na rúa Maior, entre as igrexas de San Salvador e Santa Mariña, e para que sobre elas pasa a procesión eucarísticas, confecciónanse alfombras florais, con participación de numerosos veciños que colaboran na súa instalación.

XUÑO.

Festas patronais de San Xoán.

Celébranse durante cinco días, ao redor do día de San Xoán. Nomeamento do “Tamborileiro de Honra”, desfile das “Pampónigas”, “Noite do Lume” (na noite do día 23) con queimada e fogueira. Prográmanse actos relixiosos, culturais, festivos, musicais, deportivos, mercado medieval, concertos e exposicións.

AGOSTO.

Noite Meiga.

Na sé do Centro Cultural “Meigas e Trasgos” no Parque do Chanto, celébrase a Noite Meiga, na noite do último sábado do mes. Despois da medianoite ten lugar a “Danza da Noite Meiga”, escenificación de gran plasticidade na que as “meigas” e os “trasgos” danzan ao redor dunha fogueira para espantar os malos augurios, mentres cantan un conxuro para afastar os males e para que a boa sorte reine durante todo o ano. Este evento complétase con actividades culturais para nenos/-as e adultos. O domingo ten lugar o evento gastronómico de “Empana-Jam” – Festa da empanada.

SETEMBRO.

Romaría da virxe dos Remedios.

No Santuario do Alto de Cesar, ten lugar os días 8 e 9 a romaría na honra da Virxe dos Remedios. Ademais da programación relixiosa, ao ser festivo local o día 8, seguindo a tradición secular, numerosos sarriaos desprázanse a pé por empinados camiños ata a ermida. Alí participan gozosamente nas xenerosas comidas de grupos e merendas campestres que teñen lugar no Campo da Virxe e nos seus arredores, durante os dous días de festa.

Romaría do Santo Cristo de Goián.

Na parroquia de San Miguel de Goián. O primeiro domingo do mes numerosos fieis procedentes mesmo de lugares afastados renden culto á venerada imaxe do Santo Cristo ao que, desde hai séculos, se veñen encomendando os seus devotos.

NOVEMBRO.

Magostos.

Veciños dos barrios da vila e parroquias, asociacións culturais e colexios organizan ao longo do mes diferentes magostos, degustando así as castañas e o viño “novo”.

DECEMBRO.

Concurso de tapas “O Tapicheo”.

Ten lugar coincidindo coa ponte da Constitución, e conta con nutrida participación de establecementos de hostalería, que compiten con tapas de corte tradicional e outras de creación innovadora.

OUTRAS PROGRAMACIÓNS.

Eventos musicais.

Esmorga Fest, San Martiño Caníbal, Garitosis, Espantada Rock; Encontro Coral Vila de Sarria, Esmorga Popular e Xuntanza de Música e Baile tradicional Val de Sarria da Asociación Peleriños; Estremonía Cantada, Concerto de Santa Icía, Concerto de Nadal.

Eventos deportivos.

Torneo de Ximnasia Rítmica Vila de Sarria, Ruta Cabalar. Descenso Urbano DHU Sarria; Concurso Hípico, Carreira Popular “Vila de Sarria” 10.000 metros, Torneo Internacional San Xoán Vila de Sarria de fútbol veterano¸ Campus de baloncesto no Camiño, Campus de Fútbol “Diego López”, Día da bicicleta,Ruta 4x4 Comarca, Milla Urbana.

Outros eventos.

Premio de poesía “Fiz Vergara Vilariño”, Xornadas Xurídicas, Exposición de Artistas e Artesáns da Comarca de Sarria no Camiño; Xuntanza de Palilleiras e Labores Artesanais “Vila de Sarria”. Semana de Teatro Cómico “Vila de Sarria”, Festa Irmandiña, Festival de Maxia “Vila de Sarria”; Mes do Teatro para adultos; Xornadas Micolóxicas; Nadal Máxico.

SARRIA WEATHER

Sarria

Select your language